Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

OECD: Yapay zeka işlerin niceliğinden çok niteliğini etkiliyor

zody

King
Moderatör
Katılım
19 Tem 2024
Mesajlar
1,401
Tepkime puanı
21
Puanları
0
GOhQSyLetsfBebPq.jpeg


Yapay zeka konusunda bir rapor yayınlayan OECD'ye göre yapay zekanın ilerlemesi 'tehlikeli veya sıkıcı' olarak görülen işleri azaltabilir.


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "İstihdam Görünümü 2023" başlıklı raporunda yapay zekanın şu ana kadar iş gücü kalitesine etkisinin daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Yapay zekanın işgücü piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanan raporda, ancak şu ana kadar "işlerin niceliğinden çok niteliğinin etkilendiğini" belirtildi.

Yapay zekanın istihdama gelecekteki etkisinin henüz belirsiz olduğunu belirten OECD, bu alanda "eşi benzeri görülmemiş" bir ilerleme kaydedildiğini, bunun "neredeyse tüm faaliyet sektörlerini ve meslekleri" etkileyeceği öngörüsünde bulundu.

İstihdam üzerindeki olumsuz etkileri şimdilik belirsiz​

Yapay zekanın istihdam üzerinde olumsuz etkilerine dair "çok az kanıt" olduğu belirtilen çalışmada, olumsuz etkilerin görülmesinin de zaman alabileceğine dikkat çekildi.

Rapora göre yapay zekanın ilerlemesi 'tehlikeli veya sıkıcı' olarak görülen işleri azaltabilir. Bunun da motivasyonu ve çalışma güvenliğini artıracağı öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde euronews'e konuşan MIT profesörü Daron Acemoğlu, yapay zeka konusunda yapay zeka teknolojisinin önemiyle ilgili yaptığı açıklamada " büyük olasılıkla gelecek yirmi sene içinde dünyanın bir çok yerinde üretimin çok önemli bir parçası haline gelecek" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye'nin bu konuda geri kaldığını belirten Acemoğlu, "Türkiye'nin verimliliğinin düşük olduğunun, teknolojiye yeterince yatırım yapmadığını vurguladığım zaman, bunlardan bahsediyorum." diyerek önümüzdeki 20 yıla dikkat çekti:


"Şimdi Türkiye'nin önünde 20 sene zaten kritik bir vakit var. Çünkü Türkiye şu anda hala genç ve çok dinamik bir ülke, ama yaşlanmaya başlayacak. Bu 20 sene içinde hem genç potansiyele yüksek ekonomisine doğru kullanması lazım, hem de geleceğe açık yatırımlarda bulunması lazım."

Öte yandan OECD, işgücü piyasalarında "2022'den bu yana, Covid-19 durgunluğunun ardından kaydedilen güçlü toparlanmanın hız kesmekte olduğunu" ve enflasyonun birçok ülkede "son dönemin en yüksek seviyelerine" ulaştığını gözlemledi.

İstihdamın yine de "iyi durumda" olduğunu da işaret eden OECD, işsizlik oranlarının son yılların "en düşük seviyesine ulaştığını" belirtti.

Örgüt, iş gücü piyasasındaki belirsizliğin çoğu ülkede devam ettiğini, ancak bu sıkılaşmanın hafiflediği değerlendirmesinde bulundu.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.