Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rehber Mount & Blade II: Bannerlord – Savaş alanında ordu nasıl yönetilir?

Rehber

zody

King
Moderatör
Katılım
19 Tem 2024
Mesajlar
1,401
Tepkime puanı
21
Puanları
0

Mount-and-Blade-2-Bannerlord-ön-incelemesi-009-1536x864.jpg

Mount and Blade 2: Bannerlord ile savaş meydanlarındayız

Pek çok aksiyon ve rol yapma oyununda görüldüğü üzere kontrol edilen karakterlerin şahsi kuvvetleri o oyunu yönlendirir. Oysa, Mount & Blade II: Bannerlord oyununda karakterimizin kişisel becerileri çok üstün olmasa da iyi bir ordu yönetimiyle önemli bir ilerleyiş sağlanmaktadır. Bir diğer deyişle, ordusunu başarıyla yöneten bir komutan, bahsi geçen video oyununda başarılı bir oyuncu olarak yoluna devam eder.

Pek çok kişi için bir oyunda ordu yönetmek biraz karışık gibi gelebilir. Mount and Blade 2: Bannerlord oyununda diğer strateji oyunları gibi kuş bakışı bir biçimde ve fare yardımıyla ordu yönetilmez. Ordusuna komut verecek kişi olan karakterimiz savaş alanında yer alır ve savaşın içerisinde bulunarak orduya yön vermeye çalışır. Savaşların başlangıcında düşmanla anında burun buruna gelinmez ve komut vermek için yeterli bir süre de vardır.

Ordu birimleri nasıl seçilir?

Mount & Blade II: Bannerlord oyununda ordumuzu kurduğumuz kişilerin temel sınıfları bulunur. Bünyemizdeki askerleri tek tek seçemesek bile temel sınıfına göre seçerek hareket ettirme imkanımız vardır. Temel sınıflara doğru hamleler yaptırmak ise bu oyundaki savaşları kazanabilmenin kilit noktalarından birisidir. Ordumuzda yer alan askerlerin sınıfları, klavye üzerindeki sayılar vasıtasıyla seçilir.

Buna göre klavye üzerindeki; 1 tuşu piyadeleri, 2 tuşu okçuları, 3 tuşu yakın dövüş süvarilerini, 4 tuşu ok atabilen atlıları, 5 tuşu ise avcı sınıflarını seçer ve farklı sınıflar bu sisteme eklenir. Klavye üzerindeki sıfır tuşuna bastığınızda tüm birimler seçilmiş olur. Savaş meydanlarında yer aldıkça, bu rakamların hangi sınıfa ait olduğunu daha rahat hatırlarsınız. Öte yandan, bu sınıflara dair ayarlamaları klan menüsünden yapabilirsiniz.

Savaş alanında komutlar nasıl verilir?

İlk deneyimlerde biraz karışık gelmesine karşın zamanla ve doğru sıralama akılda tutuldukça öğrenilen bir durumdur savaş alanlarının kontrolü. Bu kısım oyunun gerçek zamanlı strateji türüne en çok benzediği zamanıdır. Doğru sıralamayla orduların yönetimi sağlanabilir. Dilerseniz, nasıl bir sistemle karşı karşıya olduğumuzu ne yapmamız gerektiğini anlatarak değerlendirelim.

Savaş meydanında tüm orduyu veya üst kısımda anlattığımız gibi bir sınıfı seçtikten sonra bu birimleri yönetmeye başlayabilirsiniz. Klavyede yer alan F1, F2, F3 gibi tuşlar vasıtasıyla ordu yönetimi sağlanır. Burada zihinleri biraz bulandıracak husus ise bu tuşlara ilk bastığımızda bir menünün açılması, sonrasındaysa hamlenin yapılacağı tuşun seçilmesidir.


Şöyle ki, F1 tuşuna bir kez basıldığında orduyu hareket ettirme menüsüne geçilir. Bundan sonrasında F sırasındaki tuş takımı ordu hareketini sağlayacak komutları algılamaya başlar. Bir diğer deyişle, F1 tuşuna bir kez basmamız hareket menüsünü açarken, bir kez daha F1 tuşuna basmamız bir hareketin gerçekleşmesi anlamına gelir. Dilerseniz ordu hareketlerini nasıl sağlayacağınızı sırasıyla yazalım.

Birliklerin yerleri hangi komutlarla değişir?

Belirttiğimiz gibi F1 tuşuna bir kez bastığınızda hareket menüsü karşınıza çıkar. Bu menüde F1 tuşuna bir kez daha bastığınızda fareniz vasıtasıyla bir nokta seçebilir ve birliğinizi bu noktaya yönlendirebilirsiniz. Kısacası, birliğinizi hızlıca bir bölgeye aktarmak istiyorsanız 2 kere arka arkaya F1 tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Sonrasında bölgeyi seçersiniz ve seçili olan birlikler o bölgeye geçiş yaparlar. Tabii, öncesinde sayı tuşlarıyla hareket ettirmek istediğiniz sınıfı tercih etmeniz gerekir.

F1 tuşuyla hareket menüsünü açıp akabinde F2 tuşuna bastığımızda ise seçili olan birliğin bizi takip etmesi komutunu verebiliyoruz. F3 tuşuna basıldığında ise birlik doğrudan saldırıya geçiyor. F4 tuşuyla birliklerimizi bir kademe ileriye, F5 tuşuyla da bir kademe geriye çekebiliyoruz. F6 tuşuyla birliklerimize durma komutunu veriyoruz. F7 ise savaş alanından kaçma komutu oluyor. Özetle, F1 tuşuyla açılan menüdeki hareket işlemlerinin bunlar olduğunu görüyoruz.


Öte yandan F3 tuşuna bastığımızda farklı diziliş sistemlerini karşımızda görüyoruz. Burada da F serisi tuşların sırasıyla farklı diziliş türlerine sahip olduğunu göreceksiniz. Ekrana çıkan arayüze bakarak buradan da dilediğiniz ölçüde bir dizilişi tercih edebilir, ordu biriminizi bu dizilişe uygun olarak yerleştirebilirsiniz. Üst kısımda sayı tuşlarıyla birliğinizin sınıfını seçmeyi ihmal etmemenizi de hatırlatarak bu yazıyı sonlandıralım.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.