Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hayatımızdaki Yeni Büyü: Yapay Zeka

zody

King
Moderatör
Katılım
19 Tem 2024
Mesajlar
1,401
Tepkime puanı
21
Puanları
0
Arthur C. Clarke: "Yeterince gelişmiş herhangi bir teknoloji sihirden ayırt edilemez."

Teknolojik gelişmelerin hızına yetişmekte zorlanıyoruz. Teknolojinin sağladığı yeni imkanlar, çoğumuza adeta büyü gibi geliyor.

Son yıllarda insanlık, internetin icadı kadar önemli bir kilometre taşına ulaştı: Yapay zeka devrimi.

Bilim kurgu eserlerinde hayalini kurduğumuz, insanlarla kendi dillerinde sohbet eden, her konuda engin bilgi sahibi robotlar artık gerçek!

Üstelik yapay zeka sadece sohbet etmekle de kalmıyor; bilim kurgu yazarlarının hayal gücünün ötesine geçerek resimler ve besteler yapıyor, şiirler, hikayeler, fıkralar, senaryolar yazıyor!

Yapay zeka teknolojisiyle oluşturulmuş müthiş fotoğraflar, yağlı boya resimler, illüstrasyonlar arasında estetik açıdan o kadar güzel eserler var ki, bu eserlerin bilgisayarlar tarafından yapıldığına inanmak zor.

Peki, bu sihir gibi görünen resimler nasıl üretiliyor?

Tıpkı hayatımızdaki diğer teknolojiler gibi, yapay zeka da tabiatı anlayıp taklit etme amacıyla gelişti.

Bilim insanları, düşünme ve akletme süreçlerimizi anlamak için beyin ve sinir sistemimizdeki özel hücreler olan “nöronları” keşfetti. Nöronların, beyin ve sinir sisteminde elektriksel ve kimyasal sinyallerle haberleşmesi sayesinde hatırladığımızı, anladığımızı, karar verdiğimizi ve düşündüğümüzü buldular.

Nöronları ve nöronlar arasındaki ağları taklit eden yapay sinir ağları oluşturuldu. Ortaya çıkan bu yapay ilkel beyni eğitmek için büyük miktarda veri gerekiyordu. Bu veri internetten ve sayısal ortama aktarılan kaynaklardan sağlandı. Böylece yapay sinir ağları “öğrenmeye” başladı.

Bugün hayretle ve biraz da dehşetle izlediğimiz resimleri oluşturmak için kullanılan birkaç farklı yöntem var:

1. GAN (Generative Adversarial Networks) Bu yöntem, iki farklı yapay sinir ağını birbiriyle kapıştırmak üzerine kurulu. İlk model, verilen resmin gerçek olup olmadığını anlamak için milyonlarca gerçek ve sahte resimle eğitiliyor. İkinci model ise olabildiğince gerçekçi resimler üretmek için eğitiliyor. İkincisi yeni resimler oluştururken, ilki onun ürettiği resimlerin gerçek mi yoksa yapay mı olduğunu anlamaya çalışıyor. Eğer yapay olduğunu anlarsa, ikinci model bu bilgiyi eğitiminin bir parçası olarak kullanarak daha iyi resimler üretmeye başlıyor. Yani iki “ilkel beyin” evrimleşmek için birbirleriyle mücadele ediyor!

2. VAE (Variational Autoencoder) Bu yöntem, hikayeci olmaya çalışan bir gencin, meşhur yazarların hikayelerini okuyup, aslına bakmadan yeniden yazmaya çalışmasına benziyor. Yapay sinir ağı, bir resmi analiz ederek kendince bir özet çıkarıyor ve bu özetten resmi yeniden üretmeye çalışıyor. Sonunda ürettiği resmi aslıyla karşılaştırarak ne kadar başarılı olduğunu ölçüyor.

3. Tarz Transferi (Style Transfer) Bu yöntem, bir resmin içeriğini (resimdeki kişileri, nesneleri) değiştirmeden, resmin tarzını (renklerini, çizgilerini) değiştirmeye çalışıyor. Böylece bir fotoğrafı ya da resmi Van Gogh yahut Salvador Dali tarzında yeniden çizebiliyor.

Biz yapay zekanın ürettiği resimlere hayranlıkla bakarken, asıl “bomba haber” dil modelleri cephesinden geldi!

30 Kasım 2022’de herkesin erişimine açılan “ChatGPT” ile, büyük bir devrimin işaret fişeği ateşlendi.

Dünya, bu en gelişmiş yapay zekalı sohbet robotu ChatGPT’yi konuşuyor. Dil kullanımını tahmin etme ve bir dildeki kavramları anlama için eğitilmiş bu yapay zeka modelinin verdiği cevaplar insanları hayrete düşürüyor.

Üstelik ChatGPT sadece Türkçe değil, yazılım dillerini de biliyor ve tarif edilen işleri yapan kodlar yazabiliyor.

2023 yılı, insanlık tarihine "bir çağın kapanıp, yeni bir çağın açıldığı yıl" olarak geçecek gibi görünüyor.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.